Ik ben een egoïst!

In het verleden ben ik vaak een egoïst genoemd, meestal door mensen die om me gaven.

En terecht.

De meeste van mijn acties, waarbij ik anderen schaadde, waren ronduit egoïstisch te noemen.

Elke dag ben ik dankbaar voor die mensen die het me hebben vergeven maar niet vergeten hoe het was. Ik ook niet.

Inmiddels is er veel veranderd.

Ik ben nog steeds een egoïst, maar een hele andere dan vroeger.

Wat betekent het om een egoïst te zijn?

Egoïst eindigt op “-ist”. Woorden eindigend op “-ist” zijn afgeleid van het Latijn en Grieks en duiden op een persoon die zich bezighoudt met een bepaalde activiteit, beroep, of die een bepaald standpunt of kenmerk heeft. Enkele voorbeelden van hoe “-ist” wordt gebruikt:

  1. Egoïst: Een persoon die overmatig zelfzuchtig is, met weinig of geen consideratie voor de behoeften of gevoelens van anderen.
  2. Specialist: Een persoon die zeer deskundig of ervaren is in een specifiek vakgebied of activiteit.

De toevoeging van "-ist" aan een woord creëert dus een zelfstandig naamwoord dat beschrijft waar iemand goed in is, wat iemand beoefent of waar iemand in gelooft.

Vandaag de dag ben ik een zelfbenoemd “ego” specialist, dus ben ik nog steeds een egoïst!

Verandering van Perspectief

Het leven heeft me geleerd om in te zien waar ik wel en geen invloed op had.

Vanuit een menselijk of spiritueel perspectief kan ik zeggen dat ik geen invloed heb op mensen, plaatsen en situaties.

Dit noemen we “context”: een specifieke omgeving waarin iets gebeurt.

Dat betekent dat ik aan mijzelf iets moet veranderen op een moment dat de context voor mij niet werkt.

Waarom? Een plaats of plek veranderen binnen een context is schier onmogelijk. Het is heel lastig om een situatie te pauzeren om deze vervolgens op een andere plek weer verder te laten gaan. Mensen snel willen veranderen binnen een context gaat meestal gepaard met manipulatie, liegen, bedriegen en soms zelfs bedreigen. Wellicht dat je er op korte termijn resultaat mee behaalt, maar op de lange termijn werkt dit altijd tegen!

Je kunt wel invloed op de eigen reacties en beslissingen binnen die contexten maar echt veranderen is schier onmogelijk.

Zo zie je dat een context aanpassen op eigen voorkeur goede voorbereiding behoeft waarbij ik mensen meeneem in het “waarom” van hetgeen we “ergens” gaan doen. Om in de termen van Simon Sinek te blijven; neem mensen mee in waarom je iets op een bepaalde manier wilt doen en leg uit wat er precies gaat gebeuren. Dit geldt voor zowel mensen als bedrijven.

De Rol van het Ego

Mijn ego helpt bij het reguleren van de interactie tussen mijn interne verlangens en de externe sociale verwachtingen.

Hoe verhoud ik mij tot mijn omgeving?

Mijn ego is als een bemiddelaar tussen persoonlijke impulsen en de normen van de samenleving en speelt een cruciale rol in mijn besluitvormingsproces.

Ondanks mijn beste inspanningen om vooruit te denken, kleurt mijn verleden vaak mijn aanstaand handelen.

Mijn ego, verankerd in eerdere ervaringen, zorgt ervoor dat zelfs mijn meest proactieve pogingen doordrongen zijn van wat ik al ken en heb beleefd.

Ik zorg er daarom voor dat mijn ego op de beste manier is afgestemd op wie ik daadwerkelijk ben.

Waar ik comfortabel mee ben.

Dat kan ik voelen omdat ik mij omgeven voel door mensen waar ik graag mee ben, op plekken waar ik graag verblijf en waar ik dingen doe die ik graag doe.

Dat is iets wat ik voel, want ik krijg energie van wat ik doe.

Een mooie test bij jezelf om te ervaren of je ego goed is afgestemd is de Ja / Nee / Ik weet het niet-test:

Zeg veel vaker 'ja' of 'nee' in plaats van 'ik weet het niet' dan zit je redelijk snor.

Dat maakt het leven aanzienlijk makkelijker en fijner.

“Ik weet het niet” is ook een heel goed antwoord want we zijn gewone stervelingen en weten niet alles.

Alleen als je in jouw dagelijks leven heel vaak iets niet weet, dan is dat een indicatie dat jouw ego niet helemaal lekker is afgestemd.

Dit geldt wederom net zo hard voor bedrijven als voor mensen.

Wat is een Ego?

Ego is het deel van de persoonlijkheid dat verantwoordelijk is voor het bewustzijn van het zelf en het eigen bestaan, vaak geassocieerd met zelfbeeld, zelfvertrouwen en de drang naar zelfbehoud. Elke dag in mijn leven ervaar ik van alles. Ervaren begint met mijn basale bewustzijn en mijn ego wordt actief wanneer ik deze ervaringen begin te interpreteren en erop reageer. Zodra ik mijzelf in een situatie een plek geef en bewust reageer, dan verkeer ik in mijn zelfbewustzijn.

Wat is eigenlijk het verschil tussen bewustzijn en zelfbewustzijn?

  1. Bewustzijn: Dit is het basale vermogen om bewust te zijn van de omgeving en innerlijke ervaringen. Het omvat het waarnemen van zintuiglijke stimuli, zoals zien, horen, voelen, en ook het hebben van gedachten en emoties. Bewustzijn stelt een individu in staat om de wereld om zich heen waar te nemen en te reageren op veranderingen.
  2. Zelfbewustzijn: Dit is een specifieker aspect van bewustzijn dat het vermogen omvat om over zichzelf na te denken als een individu. Zelfbewustzijn betreft het bewustzijn van de eigen persoonlijkheid, gevoelens, gedachten, gedragingen en unieke kenmerken. Het stelt iemand in staat om zichzelf te herkennen als een afzonderlijk, zelfstandig wezen dat verschilt van anderen en de omgeving.

Het Belang van Zelfbewustzijn en Zelfbeeld

Samenvattend, bewustzijn is het brede vermogen om ervaringen te hebben en waar te nemen, terwijl zelfbewustzijn een meer gerichte vorm van bewustzijn is die zich concentreert op het zelf en het eigen innerlijke leven.

Laat ik gemakshalve stellen dat de eerste fase van signaleren en ervaren gebaseerd zijn op situationele feiten en mijn intuïtie.

Alles wat daarna komt heeft met mijn ego te maken en mijn ego voedt en vormt op de langere termijn mijn zelfbeeld.

Het ging dus goed mis bij mij toen ik letterlijk leefde in de gedachte dat mijn zelfbewustzijn, zelfbeeld en mijn ego één en hetzelfde ding waren.

Als je leeft met de gedachte dat zelfbewustzijn, zelfbeeld en ego één en hetzelfde zijn dan heeft dat consequenties. Bijvoorbeeld:

  1. Verstoord zelfbeeld: Moeite hebben met het onderscheiden van wie je echt bent en hoe je jezelf ziet, wat kan leiden tot een vertekend zelfbeeld.
  2. Emotionele problemen: Dit kan leiden tot verhoogde kwetsbaarheid voor kritiek en onzekerheid, omdat je ego constant bevestiging nodig heeft.
  3. Interpersoonlijke conflicten: Je kunt defensief of arrogant overkomen, wat relaties met anderen kan schaden.
  4. Beperkte persoonlijke groei: Het gebrek aan onderscheid tussen deze concepten kan je persoonlijke groei en ontwikkeling belemmeren omdat je minder openstaat voor zelfreflectie en verandering.

Het is dus belangrijk om het verschil te begrijpen tussen zelfbewustzijn (het besef van je eigen bestaan en acties), zelfbeeld (hoe je jezelf ziet) en ego (het deel van de persoonlijkheid dat gericht is op zelfbehoud en identiteit).

Conclusie

Mijn ego speelt een sleutelrol bij het balanceren van persoonlijke wensen en sociale verwachtingen en helpt me zo bij het maken van beslissingen. Het zelfbeeld is mijn persoonlijke perceptie van mijzelf, inclusief kwaliteiten en tekortkomingen. Al met al kun je dus stellen dat ik wel kan werken aan mijn ego, dat ik op de langere termijn daarmee mijn zelfbeeld kan versterken, dat ik met mijn zelfbewustzijn mijn bewustzijn volledig mag omarmen en de wetenschap dat ik daar weinig aan kan doen.

Of toch niet? Zou je kunnen zeggen dat een verbeterd zelfbeeld uiteindelijk ook impact heeft op hoe mijn intuïtie mij iets laat ervaren?

Wat is intuïte?

Het vermogen om direct kennis of inzicht te verkrijgen zonder bewuste redenering.

Het is een gevoel of een onmiddellijke waarneming die lijkt te komen "uit het niets"

En is dit dan bewustzijn of zelfbewustzijn? Daar zijn de meningen over verdeeld, maar vooral in de psychologie wordt dit denken uitgebreid onderzocht en steeds meer omarmd.

Hoe kan ik mijn zelfbeeld verbeteren en middels mijn zelfbewustzijn intuïties verbeteren?

Dat doe ik door mijn ego af te stemmen op mijn waarden en ambities, zodat mijn streven naar professionele en persoonlijke groei consistent blijft met mijn principes zoals integriteit en authenticiteit.

Welke concrete stappen kan ik ondernemen om te zorgen dat mijn ego mijn verlangen naar succes en welzijn ondersteunt en niet overschaduwt?

Als jij met deze vraag rondloopt, dan nodig ik je uit om met een echte egoïst te werken.

*Dit gedachtegoed stamt mede af van theorieën van Carl Rogers over zelfbeeld en zelfactualisatie en Daniel Goleman's werk over emotionele intelligentie.

Get your Story Right! 5.

Ik ben 1 van de 100.000 coaches!

Get your story right 2!

Get your story right! 3.

5 Haperingen bij ondernemers

Get your story right! 1.

Consumans

Angst om te Falen Angst voor Succes

Toekomstbeeld van startups

Service & Prijs

Waarden & Principes

Levensvreugde en ondernemen

Reviews

Werk samen waar nodig!

Intrinsieke motivatie

Purpose voor werknemers & bedrijven!

Ondernemen en Familie